Lody to deser, który nie tuczy?
Maria Brzegowy

Lody to deser, który nie tuczy?

Co jakiś czas w mediach przewijają się kolejne, „świeże’’ diety, które w rewelacyjny sposób mają nas odchudzić. Zauważalnie, trend ten rośnie zwłaszcza wiosną i latem, kiedy to na pięknej figurze zależy nam najbardziej. Były i więc diety ananasowe, zielone, oxy, a nawet i czekoladowe – niejeden dietetyk nie potrafi ich wszystkich zliczyć. Od lat przewija się również temat diety lodowej – według wielu źródeł, lody to bowiem produkt, który nie tylko tuczy, ale i odchudza. Czy aby na pewno?

„Lody są zimne, trzeba je ogrzać”

Lody zaliczamy do działu „słodycze” – zwykle kojarzą się więc nam z produktami o wysokiej wartości energetycznej. Zwykle, bo gdy za oknem wychodzi słońce, a temperatura przekracza 30*C, apetyt bierze górę nad rozsądkiem. Wyrzuty sumienia po konsumpcji kolejnej gałki próbujemy zagłuszyć corocznymi doniesieniami, że słodycze te nie tuczą, bo „są zimne i organizm do ich ogrzania potrzebuje zużyć nieco energii”. Najodważniejsze stwierdzenia dotyczą oczywiście faktu, że w trakcie tej czynności zużywamy więcej aniżeli zjadamy, ale czy na pewno jest to prawda?

Najpopularniejszy mit dotyczący jedzenia lodów to ten, który zakłada, że sięgając po porcję „spalamy więcej niż zjadamy”.

Czy podczas konsumpcji lodów zużywamy więcej energii niż zjadamy?

Nie! Swego czasu, w jednym z odcinków telewizji śniadaniowej, podano informację, że na gałkę lodów o wartości 50 kcal nasz organizm wydatkuje 52-54 kcal – w celu „ogrzania”. Szybki rachunek i bilans wychodzi na plus – większość pań i panów z ochotą zaczęło więc wcielać w życie „dietę lodową”. Bo przecież zgodnie z tymi wyliczeniami pozwalając sobie na tę przyjemność, nie dość, że nie przyswajamy żadnych dodatkowych kalorii, to w dodatku je jeszcze tracimy! Brzmi jak bajka? Niestety, tak to nie wygląda. W rzeczywistości, należy wrócić do zagadnień z dziedziny fizyki, gdzie na podstawie wartości tzw. ciepła właściwego – czyli ilości energii potrzebnej do podgrzania danego produktu o 1 stopień Celsjusza – i tzw. ciepła topnienia – czyli ilości energii potrzebnej do zmiany stanu skupienia z ciała stałego na ciecz, oszacujemy ilość energii (kalorii), potrzebną do ogrzania danego produktu. Według wyliczeń fundacji Wiemy co jemy, jest to zaledwie kilka kalorii na jednej gałce. Z całą więc pewnością nie można powiedzieć, że zjadane lody rozpłyną się nam w powietrzu. I że nie pójdą w boczki.

Zjawisko będące przedmiotem domysłów związanych z odchudzającymi właściwościami lodów to tzw. termogeneza poposiłkowa. Zakłada ona, że po spożyciu danego posiłku, przy okazji procesów trawiennych, organizm podnosi temperaturę, co powoduje zwiększone wydatkowanie energii. W micie dotyczącym spożycia lodów założono, że produkty zimne, zamrożone, potrzebują tej energii więcej. Niestety, niekoniecznie.

Które lody będą najlepsze?

Czy fakt, że lody jednak mogą tuczyć jest wystarczający do tego aby pozbawić się wakacyjnej przyjemności? Nie! Nawet jeśli dbasz o figurę lub aktualnie się odchudzasz, możesz raz na jakiś czas sięgnąć po małą porcję. Wśród wielu znanych rodzajów lodów najniższą wartość energetyczną odznaczają się sorbety. Ponad 60% ich składu stanowi woda, stąd ich orzeźwiający i lekki charakter. Sorbety nie zawierają mleka, śmietany, ani jajek – zawartość tłuszczu w produkcie jest więc zerowa. Na ich korzyść przemawia również fakt, że rzadko podaje się je z wysokoenergetycznymi dodatkami, takimi jak polewy, bakalie czy bita śmietana. W zależności od smaku, składu i innych czynników zawierają od 60 do 120 kcal w 100 g.

Wartość energetyczna lodów śmietankowych na patyku z polewą czekoladową jest ponad dwukrotnie wyższa aniżeli tych samych lodów bez polewy. Warto mieć więc na względzie dobierane dodatki. Lepiej zamiast czekolady dodać do deseru świeże owoce – przekąska zyska wówczas na walorach odżywczych. W kawiarniach korzystajmy z pucharków – słodkie wafelki to dodatkowe kalorie.

Nad obecnością sorbetów w diecie muszą się jednak zastanowić m.in. diabetycy, a także pacjenci, którzy z konkretnych powodów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie węglowodanów prostych.

Spośród dostępnych na rynku lodów, sorbety odznaczają się najniższą dostarczaną energią (ok. 60-120 kcal / 100g). Następne w kolejności są lody jogurtowe (ok. 100 kcal / 100g), mleczno-owocowe (ok. 120 kcal / 100g, waniliowe albo mleczne (ok. 140 kcal / 100 g), śmietankowe (ok.160 kcal / g). Najwięcej kalorii dostarczają lody bakaliowe – ok. 180 kcal / 100g oraz czekoladowe – ok. 200 kcal / 100g)

Chude lody?

Wraz z rosnącym zainteresowaniem żywnością niskokaloryczną, rośnie ilość prób mających na celu obniżenie wartości energetycznej lodów. Wśród nich prym wiedzie zmniejszenie zawartości tłuszczu wykorzystując zamienniki węglowodanowe (takie jak np. inulina) albo białkowe (żelatyna, kazeina). Innym sposobem może być zastąpienie cukru substancjami słodzącymi o niższej wartości energetycznej, tzw. słodzikami (m.in. stewia).

Piśmiennictwo:

  1. Notatki Fundacji Wiemy co jemy
  2. Śliwińska A., Lesiów T., 2013, Lody jako żywność funkcjonalna – badania konsumenckie, Nauki inżynierskie i technologie, 1 (8.), 65-76

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl