Dieta dla osób leżących
Małgorzata Kujda

Dieta dla osób leżących

Prawidłowe żywienie jest podstawą funkcjonowania organizmu. Odpowiednio zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie i wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie w każdym wieku. Nie inaczej jest w przypadku osób starszych i leżących. Co więcej, diecie dla takich osób powinniśmy poświęcić szczególną uwagę i dołożyć wszelkich starań, by przygotować ją odpowiednio.

W organizmie osób starszych zachodzą różnego rodzaju zmiany determinujące to, jak powinien wyglądać ich sposób odżywiania. Przede wszystkim spowalnia się metabolizm, a co za tym idzie – zmniejsza się zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. U osób starszych leżących możemy zaobserwować spadek tkanki mięśniowej na rzecz tkanki tłuszczowej. Następuje demineralizacja układu kostnego. Osoba starsza leżąca często ma ograniczenie odczuwania smaku i zapachu, co wiąże się z brakiem apetytu. Osoby takie również przez swój stan stają się bardziej apatyczne. Kolejną ważną rzeczą jest zmniejszenie wydzielania śliny i enzymów trawiennych oraz spowolnienie motoryki przewodu pokarmowego. Te wszystkie czynniki powinniśmy wziąć pod uwagę przy planowaniu żywienia dla osoby starszej leżącej.

Pamiętaj o wszystkich składnikach

Dieta dla osób leżących powinna mieć zmniejszoną kaloryczność, jednak poprzez zwiększenie gęstości odżywczej takiej diety musi ona pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze – w szczególności na białko, witaminy i składniki mineralne.

Dieta powinna być łatwostrawna, z ograniczeniem produktów z pełnego ziarna, cukru oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze w diecie powinny stanowić 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jadłospis musi obfitować w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i ograniczają agregację płytek krwi. Przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi, mają dobroczynne działanie na serce i układ krążenia. Tłuszcze te powinny być pochodzenia głównie roślinnego.

Ważną rolę w diecie odgrywa białko. Ważne, by było ono pełnowartościowe i miało niską zawartość tłuszczu. W jadłospisie leżącej osoby starszej powinny znajdować się mleko oraz produkty mleczne. Dobrym źródłem białka w diecie osób starszych mogą być również chude mięsa czy sery.

Dobrze jest, by dieta osób leżących obfitowała w antyoksydanty, które usuwają z organizmu wolne rodniki – do witamin chroniących organizm przed wpływem wolnych rodników zaliczamy witaminę C, E, A oraz b-karoten. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić również na witaminy z grupy B (B6, B2, B12) z racji ich gorszego przyswajania z pożywienia w wieku starszym. Kolejną witaminą, na którą powinniśmy położyć nacisk w diecie osób starszych leżących jest witamina D. Ze względu na brak możliwości ekspozycji na słońce dieta powinna być wzbogacana o produkty fortyfikowane witaminą D lub zawierające ją suplementy.

Ze względu na demineralizację układu kostnego oraz upośledzenie czynności układu sercowo-naczyniowego, dieta osób starszych leżących powinna być bogata w produkty dostarczające odpowiedniej ilości wapnia i żelaza.

Z technicznego punktu widzenia dieta osoby starszej leżącej powinna mieć wyraźny smak i zapach. Należy podawać posiłki o umiarkowanej temperaturze i w wygodnych naczyniach.

Nie zapomnij o nawodnieniu

Ważnym elementem diety osoby leżącej jest odpowiednie nawodnienie. U osób starszych występuje spadek pragnienia. Co za tym idzie – brak odpowiedniego nawodnienia może negatywnie wpływać na pracę układu nerwowego, zaburzać regulację cieplną oraz ograniczać wydalanie produktów przemiany materii. Osoby takie powinny pić wodę nawet wtedy, kiedy nie odczuwają pragnienia.

Częstym problemem osób leżących jest występowanie zaparć. Odpowiednia ilość spożywanych płynów powinna zniwelować ten problem.

Ogólne zasady diet osób starszych leżących:

  • dieta urozmaicona, o dużej wartości odżywczej;
  • regularne spożywanie 4-5 posiłków o mniejszej objętości;
  • ograniczenie spożycia cukru oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego;
  • unikanie spożywania potraw ciężkostrawnych;
  • codzienne spożywanie warzyw i owoców;
  • unikanie spożywania soli i ostrych przypraw;
  • wypijanie odpowiedniej ilości płynów. 

Podsumowując: dieta osoby starszej leżącej powinna być łatwostrawna, urozmaicona różnorodnymi produktami o dużej wartości odżywczej.

Ważne, by pacjent codziennie jadł warzywa i owoce. Posiłki powinny wyglądać smacznie i być atrakcyjne zapachowo.

Warto zadbać o to, by leżąca osoba starsza odczuwała przyjemność ze spożywania posiłków. Powinniśmy bezwzględnie zapewnić pacjentowi odpowiednie nawodnienie w celu utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl