owoce mandarynki
Maria Brzegowy

Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

Mandarynki – charakterystyka, rodzaje

Mandarynki należą do owoców cytrusowych (Citrus reticulata). Stanowią największą i najbardziej zmienną grupę spośród innych jadalnych cytrusów. Występują w wielu odmianach, w zależności od warunków uprawy i stref klimatycznych. Każda odmiana dojrzewa i nadaje się do zbioru tylko przez krótki okres, zwykle 6–8 tygodni. Ich największym producentem są Chiny, następnie UE, a dalej USA, Korea Południowa, Argentyna, Japonia i Izrael.

Owoce mandarynki są małej do średniej wielkości, od kształtu spłaszczonego po kulisty. Skórka ma różną grubość, od cienkiej do średniej, o gładkiej, szorstkiej lub kamyczkowej powierzchni. Kolor zarówno skórki, jak i miąższu może być żółty lub od jasno- do ciemnopomarańczowego. Wyrazisty zapach mandarynek częściowo wiąże się z obecnością flawonoidów i związków fenolowych.

Jedną ze znanych i lubianych w Polsce odmian mandarynek jest klementynka, powstała przez nieumyślne skrzyżowanie mandarynki z pomarańczą gorzką. Owoce odznaczają się kulistym, spłaszczonym kształtem, stąd łatwo je odróżnić od tradycyjnych mandarynek.

Ile kalorii mają mandarynki? Jakie mają wartości odżywcze? (kcal, ig, witaminy)

Mandarynki należą do niskokalorycznych owoców. Jedna średniej wielkości mandarynka (ok. 65 g po obraniu) dostarcza 30 kcal, a ponadto ok. 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika pokarmowego. Mandarynki, podobnie jak inne owoce cytrusowe, są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i flawonoidów, jak również pewnych ilości kwasu foliowego oraz potasu. Jednostkowo nie dostarczają niestety zbyt dużej ilości witamin czy składników mineralnych. Mandarynki odznaczają się indeksem glikemicznym równym ok. 30.

Właściwości mandarynek – czy mandarynki są zdrowe?

6 średniej wielkości mandarynek pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C w ponad 100%! Dzięki temu mogą one stać się elementem diety pozwalającej na poprawę działania naszego układu odpornościowego. Witamina C zwiększa również wchłanianie żelaza, stąd dodatek świeżych mandarynek do posiłku bogatego w ten minerał (np. kanapek z domową wędliną) będzie pożądany u osób dbających o prawidłowy jego poziom.

Obecność przeciwutleniaczy z kolei stanowi ważny czynnik profilaktyki chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym (dawniej zwanych cywilizacyjnymi), w tym chorób nowotworowych. Potas sprzyja unormowaniu ciśnienia tętniczego krwi, natomiast kwas foliowy powinien znaleźć się w diecie każdej kobiety planującej zajście w ciążę.

Wbrew niektórym przesłankom spożywanie mandarynek nie chroni przed rozwojem cukrzycy, ale ze względu na swój niski indeks glikemiczny owoce te nie będą powodować gwałtownego skoku glukozy we krwi. To sprawia, że mogą się one znaleźć w jadłospisie diabetyków. Niska kaloryczność pozwala na jedzenie mandarynek również i przez osoby odchudzające się albo dbające o utrzymanie stabilnej masy ciała.

Mandarynki – przeciwwskazania do spożywania

Mandarynki należą do bezpiecznych owoców. Mogą je także spożywać osoby borykające się z dolegliwościami związanymi z SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) czy IBS (zespół jelita drażliwego) – znajdują się bowiem w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów (LOW FODMAP). Większa ilość mandarynek może jednak wywołać u niektórych osób zgagę. Przeciwwskazaniem do spożycia mandarynek będzie oczywiście uczulenie na te owoce.

Zastosowanie mandarynek – w kuchni i w kosmetyce

Mandarynki są spożywane głównie w postaci świeżej. Niewielka część ich produkcji przetwarzana jest na sok albo owoce w puszce. Podobnie jak inne owoce, również i mandarynki świetnie podkreślają smak nie tylko deserów, ale i dań wytrawnych – sałatek z kurczakiem, wrapów czy pieczeni.

Ze skórek mandarynek można uzyskać olejek mandarynkowy, który sprawdzi się zarówno w aromaterapii (np. w kierunku migrenowego bólu głowy), jak i jako surowiec kosmetyczny. W składzie produktu, w którym zostanie wykorzystany, znajdziemy go opisanego jako Citrus Nobilis Peel Oil. Olejek mandarynkowy odznacza się właściwościami antyseptycznymi, zmiękczającymi oraz tonizującymi. Takie kosmetyki będą polecane osobom z cerą tłustą, mieszaną, skłonną do wyprysków, ale też poszarzałą, zmęczoną. Za sprawą przeciwutleniaczy olejek mandarynkowy sprawdzi się także w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym.

Mandarynki – na co zwracać uwagę przy wyborze i jak je przechowywać?

Podczas zakupu mandarynek należy zwrócić uwagę, aby owoce cechował świeży aromat i gładka, jędrna skórka pozbawiona przebarwień. Odrzucamy oczywiście owoce nadgniłe, obite.

Mandarynki należą do owoców wrażliwych na warunki otoczenia. W porównaniu ze słodkimi pomarańczami, grejpfrutami, limonkami i cytrynami nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Przechowywanie mandarynek nie jest więc generalnie zalecane, ale jeśli już, to najlepiej w temperaturze od 4–6°C.

Przepisy z mandarynkami

Sałatka z kurczakiem i mandarynkami

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w ulubionych przyprawach i usmaż. Na talerzu ułóż liście sałaty lodowej, na to cząstki mandarynki, garść kukurydzy konserwowej oraz kurczaka. Łyżkę musztardy połącz z 1 łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki miodu, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polej sałatkę sosem.

Ciasto mandarynkowe

4 jajka, 1 i ½ szklanki cukru, ½ szklanki oleju rzepakowego i szczyptę soli dobrze wymieszaj łyżką. Dodaj 3 i ½ szklanki mąki przesianej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, następnie odsączone pokrojone mandarynki z puszki wraz z zalewą. Ciasto wyłóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piecz przez ok. 60 minut w temperaturze ok. 170℃, do suchego patyczka.

  1. A. Fliks-Kaczykowska, P. Dmowski, Ocena wybranych wyróżników jakości owoców cytrusowych, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 2 (123) 2020.
  2. O. Oyebola i in., Analysis of physical and chemical composition of sweet orange (Citrus sinensis) peels, DOI:10.22161/ijeab/2.4.80.
  3. B. Kulczyński, Mandarynki – wszystko co warto wiedzieć, vitapedia.pl [online] https://vitapedia.pl/mandarynki [dostęp:] 13.01.2022.
  4. A. Barańska, Mandarynka – właściwości i zastosowanie w kosmetyce, biotechnologia.pl [online] https://biotechnologia.pl/kosmetologia/mandarynka-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-kosmetyce,19213 [dostęp:] 13.01.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl