tagatoza słodzik w proszku
Maria Brzegowy

Tagatoza – właściwości i zastosowanie

Tagatoza jest naturalnie występującym cukrem prostym, który dzięki swoim właściwościom stosowany jest jako zamiennik zwykłego cukru (sacharozy). Pełni zatem rolę słodzika – co ma istotne znaczenie w przypadku m.in. osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jakie właściwości i zastosowanie ma tagatoza? Czy jest to substancja bezpieczna, którą można stosować na co dzień? Sprawdźmy!

Tagatoza – czym jest?

Tagatoza jest cukrem prostym, naturalnie występującym w przyrodzie, choć w dużo mniejszych ilościach w porównaniu do glukozy czy fruktozy. Najbogatszym źródłem tej substancji jest tropikalne drzewo Sterculia setigera rosnące w krajach Afryki Północnej. Omawiany cukier występuje pod postacią prawie bezwonnych, białych lub prawie białych kryształków.

Jako dodatek do żywności tagatoza została zatwierdzona przez FDA (Agencja Żywności i Leków) w 2003 roku. Słodzik ten może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru produkowanego z trzciny cukrowej bądź buraka.

Tagatoza i jej właściwości

Tagatoza jest odpowiednikiem „zwykłego” cukru, który charakteryzują jednak dużo korzystniejsze właściwości. W porównaniu z cukrem spożywczym odznacza się prawie trzykrotnie niższą wartością kaloryczną (1 g dostarcza 1,5 kcal). Przy tym substancja ta jest prawie tak samo słodka jak sacharoza (92% słodkości cukru), dzięki czemu niepotrzebne jest jej dodawanie w większych ilościach. Tagatoza posiada ponadto niski indeks glikemiczny bliski 0.

Tagatoza a cukrzyca

Jak już wcześniej wspomniano, tagatoza odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jej spożycie nie wiąże się z gwałtownym wzrostem poziom glukozy i insuliny we krwi. Z tego powodu może być spożywana przez osoby z cukrzycą czy insulinoopornością

Zastosowanie tagatozy – w jakich produktach można ją znaleźć?

Podstawowym źródłem tagatozy jest tropikalne drzewo Sterculia setigera. W śladowych ilościach cukier ten występuje również w mleku i przetworach mlecznych. W produkcji tagatozę wykorzystuje się jako słodzik, ale także i jako pewien dodatek do preparatów kosmetycznych, farmaceutycznych oraz w detergentach. Dzięki temu, że tagatoza posiada status substancji bezpiecznej GRAS (ang. Generally Recognized As Safe) wykorzystywana jest ponadto do wyrobu niskokalorycznych słodyczy, napojów płatków śniadaniowych i innych. Rosnące zainteresowanie substancją spowodowało, iż zaczęto ją też wytwarzać sztucznie w laboratoriach. 

Sprawdź na DOZ.pl: Słodziki dla diabetyków.

Tagatoza – ile kosztuje i gdzie można ją kupić?

Tagatoza to słodzik, który w porównaniu z innymi tego typu substancjami nie jest do kupienia w naszych ogólnodostępnych sklepach spożywczych. Najczęściej spotkać ją można w sklepach internetowych lub dyskontach znajdujących się na terenie innych krajów. Ograniczona dostępność tagatozy przekłada się na jej cenę, która klaruje się w okolicach 30 zł za około 500 g. 

Czy tagatoza jest zdrowa? Jaki ma wpływ na organizm?

Tagatoza uważana jest za stosunkowo bezpieczny zamiennik cukru, zaakceptowany przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak w przypadku każdej substancji, należy jednak zachować umiar w jej spożyciu. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecana jest m.in. diabetykom, natomiast w związku z niską kalorycznością – osobom szukającym produktów o obniżonej wartości energetycznej. Warto wspomnieć, że w przeciwieństwie do białego cukru tagatoza nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, gdyż nie stanowi pożywki dla bakterii zasiedlających jamę ustną. W rozsądnych ilościach słodzik ten nie powoduje również biegunek, które często pojawiają się po spożyciu np. polioli. 

Pomimo tego, iż tagatoza uważana jest za produkt bezpieczny do spożycia, to jednak unikać go powinny kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią. Żadne bowiem słodziki nie są w tym wypadku polecanymi zamiennikami.
  1. Deok-Kun Oh, Tagatose: properties, applications, and biotechnological processes, „Applied Microbiology and Biotechnology”, nr 76 (1) 2007.
  2. M. Guerrero-Wyss i in., D-Tagatose Is a Promising Sweetener to Control Glycaemia: A New Functional Food, BioMed Research International, DOI:10.1155/2018/8718053.
  3. Roy S. i in.. Tagatose as a Potential Nutraceutical: Production, Properties, Biological Roles, and Application, „Journal of Food Science”, nr 83 (11) 2018.
  4. I. Espinosa, L. Fogelfeld, Tagatose: from a sweetener to a new diabetic medication?, „Expert Opinion on Investigational Drugs”, nr 19 (2) 2010.
  5. M. Wanarska, D-Tagatoza – prosty cukier o ogromnym potencjale aplikacyjnym, „Laborant”, nr 3 2011.
  6. B. Waszkiewicz-Robak, Syropy i inne słodkie składniki żywności – czy to dobre i zdrowe zamienniki cukru?, „wszechnica-zywieniowa.sggw.pl” [online] http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/slodkie_WSZECHNICA_BWR.pdf [dostęp:] 11.11.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl