owoce zawierające taniny
Joanna Orzeł

Garbniki – właściwości i zastosowanie

Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

W ogólnym rozumieniu garbniki to substancje służące garbowaniu skóry. Mogą być pochodzenia syntetycznego i naturalnego. Najciekawszą i niosącą najwięcej potencjalnych benefitów dla naszego organizmu jest grupa garbników roślinnych, które nazywane są również taninami. 

Garbniki – czym są?

Garbniki to substancje wykorzystywane w procesie zabezpieczenia naturalnej skóry przed procesami gnilnymi. Powodują między innymi denaturację włókien kolagenowych występujących w naturalnej skórze, dzięki czemu nie ulega ona procesom indukowanym przez działalność drobnoustrojów – jest trwała i zyskuje pożądane właściwości.  

Garbniki naturalne produkowane są przez zwierzęta oraz przez rośliny. Garbniki roślinne nazywane są taninami

Rodzaje i właściwości garbników – w jakich produktach można je znaleźć?

Garbniki klasyfikowane są ze względu na pochodzenie – naturalne (roślinne lub zwierzęce) oraz syntetyczne. Rozróżnia się również garbniki organiczne i nieorganiczne. 

Naturalne garbniki roślinne to pochodne fenoli o wysokich masach cząsteczkowych. Powstają na drodze polimeryzacji kwasów fenolowych i cukrów lub flawonoidów. W zależności od budowy chemicznej dzielone są na garbniki hydrolizujące (np. kwas galusowy) lub skondensowane (hydrolizujące wyłącznie w silnych kwasach, np. epikatechina). Te drugie często występują w niedojrzałych owocach. 

Garbniki dobrze rozpuszczają się w wodzie, etanolu czy acetonie, słabo natomiast w takich rozpuszczalnikach niepolarnych jak etery czy chloroform (czterochlorek węgla).

Garbniki roślinne pełnią funkcję antyseptyczną, zabezpieczają przed roślinożernymi owadami i kręgowcami. Substancje te uniemożliwiają bytowanie pasożytów na powierzchni roślin. W roślinach przechowywane są w specjalnych magazynach nazywanych tanosomami, które zlokalizowane są w każdej części rośliny (korzeń, kora, łodygi czy liście).

Garbniki naturalne występują w wielu gatunkach roślin. Znajdziemy je w spożywanych każdego dnia produktach jak herbata, kawa, rośliny strączkowe, owoce (przykładowo czarna porzeczka, granat, winogrona, truskawki czy borówka czarna), orzechy, gorzka czekolada i kakao. Obecne są również w winie, w którym często odpowiadają za cierpki smak.  

Najwięcej garbników znajdziemy w winach czerwonych, mniej w różowych. W winach białych praktycznie nie występują. To właśnie garbniki umożliwiają długotrwałe przechowywanie win bez utraty ich właściwości.  

Gdzie jeszcze można znaleźć garbniki? To także składniki wielu surowców zielarskich (przykładowo kora dębu, ziele dziurawca, czystek, liście malin czy mniej popularne: rzepik i pięciornik).

Odwiedź Zielarnię na DOZ.pl.

Prozdrowotne działanie garbników (tanin) roślinnych

Taniny wykazują szereg właściwości, dzięki którym doceniane są zarówno przez praktyków medycyny konwencjonalnej, niekonwencjonalnej, jak i szeroko pojętą branżę beauty. 

Stosowane zgodnie z zaleceniami łagodzą podrażnienia, zmniejszają uczucie swędzenia czy pieczenia skóry, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspomagają ogólną odporność organizmu, a nawet wspierają alergików w walce z efektami alergenów. 

Taniny są antyoksydantami, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wiele sfer naszego ciała, zwłaszcza tych, których dobrostan zależy od redukcji stresu oksydacyjnego wywoływanego przez nadmiar wolnych rodników. Wykazano ich właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo, taniny mogą okazać się pomocne przy modyfikacji mikroflory przewodu pokarmowego (jamy ustnej i jelit).

Inne cenione właściwości garbników to działanie ściągające na błony śluzowe czy protekcyjne naczyń krwionośnych, np. przewodu pokarmowego (zapobieganie mikrokrwawieniom).

Nadmierne spożycie garbników – skutki  

Zbyt wysoka podaż garbników w diecie może przyczynić się do problemów zdrowotnych. Substancje te zaburzają wchłanianie z przewodu pokarmowego cennych składników, jak makro- i mikroelementy oraz witaminy. Kolejnym efektem nadmiernej ilości tanin w diecie to ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak niewydolność wątroby i nerek, choroba wrzodowa, zapalenia żołądka i jelit. 

W wyniku trawienia garbników niehydrolizujących (zwłaszcza występujących w owocach niedojrzałych) powstają toksyczne dla organizmu związki chemiczne. 

Garbniki – zastosowanie

Podstawowe zastosowanie garbników to proces wytwarzania naturalnej skóry. Jednak składniki te z powodzeniem wykorzystywane są w innych gałęziach przemysłu. Przykładowo używa się ich do produkcji barwników lub farb podkładowych zapobiegających korozji

Amatorzy akwarystyki stosują specjalnie skomponowane mieszanki garbników na glony pojawiające się w domowych akwariach. 

Wcześniej wspomniane właściwości garbników wykazywane w stosunku do naszego ciała sprawiają, że z chęcią korzysta się z nich w branży kosmetycznej i kosmetologicznej. Garbniki znajdziemy zwłaszcza w preparatach reklamowanych jako naturalne. Stanowią one dodatki do:

  • szamponów do włosów – pełnią w nich funkcję normalizującą pracę gruczołów,  
  • kosmetyków służących do oczyszczania cery – w tych produktach działają nawilżająco, ściągająco lub łagodząco,  
  • kremów, toników czy hydrolatów – odgrywają w nich rolę antyoksydacyjną i nawilżającą.  

Garbniki nierzadko są składnikami preparatów dostępnych na aptecznych pułkach. Wchodzą w skład herbatek do zaparzania (np. na trawienie), maści i żeli (np. na ugryzienia owadów), kremów, past do zębów i suplementów diety. 

Sprawdź na DOZ.pl: Preparaty i leki na trawienie.
  1. B. Borkowski, K. Milkowska, Garbniki, tanoidy i związki pokrewne. Właściwości biologiczne i farmakologiczne, Herba Polonica, nr 43 (3) 1997.
  2. A Stańczyk, U Skolimowska, A Wędzisz, Zawartość garbników w zielonych i czarnych herbatach oraz właściwości antybakteryjne metanolowych wyciągów, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, nr 4 2008.
  3. A. Pizzi, Chapter 8 - Tannins: Major Sources, Properties and Applications [w:] Monomers, Polymers and Composites from Renewable Resources, Wydawnictwo Elsevier 2008.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl