Garść kaparów
Mateusz Durbas

Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  1. Co to są kapary i jak wyglądają?
  2. Jaki smak mają kapary?
  3. Jak najlepiej jeść kapary?
  4. Kapary – właściwości i wartości odżywcze
  5. Przeciwwskazania do spożycia kaparów

Co to są kapary i jak wyglądają?

Kapary (Capparis L.) to jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych (Capparidaceae), charakteryzujący się dużą różnorodnością, tj. około 50 rodzajów i nawet 900 gatunków. Obecnie dobrze wiadomo, że rośliny z rodziny kaparowatych są blisko spokrewnione z rodziną roślin kapustnych (Brassicaceae), która jest bogata we flawonoidy i glukozynolany o właściwościach przeciwnowotworowych.

Kapary to w zasadzie wysuszone zamknięte pąki kwiatowe kaparu ciernistego. Kapary cierniste (Capparis spinosa L.) są dwuliściennym, wieloletnim krzewem o rozległym systemie korzeniowym, który może wyrastać na wysokość jednego metra. Pochodzą z basenu Morza Śródziemnego i są szeroko rozpowszechnione od Maroka aż po Krym, Armenię i Iran. Owoce kaparu ciernistego to zielone, wielonasienne, mięsiste jagody, które mają okrągły kształt i czerwony miąższ. W Chinach kapary cierniste nazywane są również dzikim arbuzem. Kilka krajów europejskich, wśród których wymienia się przede wszystkim Grecję, Włochy, Hiszpanię i Turcję, produkuje kapary cierniste na szeroką skalę. Na przykład Hiszpania i Turcja wytwarzają odpowiednio niespełna 1000 i 4500 ton kaparów rocznie.

W naszym kraju występują również tzw. polskie kapary, które są marynowanymi pąkami kwiatowymi ogrodowej nasturcji. Wyglądem bardzo przypominają prawdziwe śródziemnomorskie kapary. Polskie kapary są cenione przez konsumentów za wyrazisty, ostry smak, dzięki któremu stanowią ciekawą alternatywę dla koneserów kaparów importowanych z zagranicy.

Jaki smak mają kapary?

Dostępne w Polsce kapary marynowane i konserwowe mają najczęściej słono-kwaśny, ostry oraz pikantny smak, który w dużej mierze zawdzięczają procesowi marynowania/konserwowania w occie (np. winnym), soli i oliwie. Jak się jednak okazuje, kapary nie zawsze mają taki sam smak, gdyż jest on zależny od co najmniej kilku czynników, do których zalicza się okres zbioru pąków kwiatów kapara, ich rozmiar oraz gatunek. Generalnie im większe pączki kwiatowe kapara, tym bardziej intensywny jest ich smak. Ze względu na ten charakterystyczny, intensywny smak zaleca się także unikać duszenia, smażenia i pieczenia kaparów w wysokich temperaturach, ponieważ tracą one wówczas swoje wyraziste walory smakowe.

Jak wyglądają kapary?
Kapary w różnej formie – świeże i marynowane

Jak najlepiej jeść kapary?

Kapary są dostępne w polskich sklepach spożywczych zwykle w postaci marynowanej w occie lub konserwowej (w soli i oliwie). Kapary w zalewie charakteryzują się dosyć ostrym i pikantnym smakiem, dzięki czemu poprawiają one walory smakowe wielu sosów podawanych do potraw mięsnych i rybnych oraz tatara, past kanapkowych (np. twarogowej), a także sałatki śledziowej.

Kapary są nieodłącznym składnikiem francuskiego sosu remoulade, podawanego na zimno do różnego rodzaju mięs i wędlin. W kuchni śródziemnomorskiej kapary są częstym dodatkiem do pizzy, sałatek, makaronów, sosów pomidorowych oraz potraw z mięsem drobiowym, rybami i owocami morza. Z kolei w niektórych krajach azjatyckich i na obszarze państw Kaukazu konserwuje się również młode pędy kaparów, które później stanowią zimną przekąskę podczas imprez i spotkań towarzyskich. Kapary dobrze się komponują smakowo w połączeniu z czosnkiem, bazylią, oregano, estragonem oraz marynowanymi oliwkami.

Kapary – właściwości i wartości odżywcze

Kapary są pokarmem niskokalorycznym, który zawiera jedynie 23 kcal w przeliczeniu na 100 g produktu. Mogą one być zatem częstym składnikiem diety redukcyjnej (w umiarkowanych ilościach) u zdrowych osób, którym przede wszystkim zależy na zmniejszeniu masy ciała. Kapary dostarczają małych ilości białka, tłuszczów i węglowodanów oraz są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Kapary marynowane są również bogate w sód, miedź, żelazo, magnez i wapń oraz witaminy B2, C, B9, E i K.

Kapary zawierają szeroką gamę bioaktywnych związków, do których zalicza się flawonoidy (m.in. kwercetynę, kemferol, rutynę, apigeninę), alkaloidy, roślinne steroidy, terpenoidy i tokoferole. Flawonoidy obecne w kaparach mają pozytywny wpływ na organizm człowieka ze względu na ich silne właściwości antyoksydacyjne, antyzapalne i kardioprotekcyjne. Dla przykładu rutyna naturalnie zawarta w kaparach wzmacnia i uszczelnia naczynia włosowate, hamuje agregację płytek krwi oraz obniża poziom cholesterolu frakcji LDL, co wiąże się z redukcją ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zaś kwercetyna charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, które polegają na obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, redukcji stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejszaniu ryzyka rozwoju astmy oraz zwiększaniu wydolności fizycznej organizmu.

Wyniki badań przeprowadzonych na zwierzętach wskazują, że kapary mają właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwotyłościowe, przeciwcholesterolowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne oraz neuro- i hepatoprotekcyjne. Ograniczona liczba dowodów naukowych sugeruje, że kapary mogą korzystnie wpływać na zdrowie człowieka, zwłaszcza poprzez obniżanie poziomu glikozylowanej hemoglobiny (HbA1c) oraz glukozy we krwi na czczo u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Przeciwwskazania do spożycia kaparów

Według aktualnych doniesień naukowych regularne włączanie do diety kaparów nie powoduje żadnych działań niepożądanych i jest bezpieczne dla zdrowia konsumentów. Warto jednak nadmienić o tym, że pacjenci z nadciśnieniem tętniczym powinni unikać częstego sięgania po kapary marynowane (zwłaszcza w dużych ilościach), gdyż zawierają one zwykle sporą ilość soli (5,5–6,5 g/100 g produktu), a w konsekwencji mogą zwiększać wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego.

Spożycie kaparów w zalewie zawierających duże ilości soli powinno być również wyraźnie ograniczane u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, gdyż organizm chorego traci możliwość wydalania sodu, a jego gromadzenie prowadzi do licznych powikłań. Kapary marynowane w dużych ilościach nie są także zalecane w diecie pacjentów z osteoporozą, gdyż długotrwałe nadmierne spożycie soli nasila wydalanie wapnia z moczem i negatywnie wpływa na gęstość mineralną kości.

  1. Khavasi N., Somi M.H., Khadem E., et al.: Effect of Daily Caper Fruit Pickle Consumption on Disease Regression in Patients with Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: a Double-Blinded Randomized Clinical Trial. „Adv Pharm Bull.” 2017 Dec;7(4):645-650.
  2. Nabavi S.F., Maggi F., Daglia M., et al.: Pharmacological Effects of Capparis spinosa L. „Phytother Res.” 2016 Nov;30(11):1733-1744.
  3. Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw. „Farmacja Polska” 2009; 65(1): 29-40.
  4. Wojdyło A., Nowicka P., Grimalt M., et al.: Polyphenol Compounds and Biological Activity of Caper ( Capparis spinosa L.) Flowers Buds. Plants (Basel). 2019 Nov 25;8(12):539.
  5. Zhang H., Ma Z.F.: Phytochemical and Pharmacological Properties of Capparis spinosa as a Medicinal Plant. „Nutrients” 2018 Jan 24;10(2):116.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl