Owoce jagody kamczackiej
Mateusz Durbas

Jagoda kamczacka – właściwości, przepisy

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.), nazywana inaczej wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, jagodą kaukaską oraz borówką kamczacką, jest owocodajną rośliną, która pochodzi z północno-wschodniej Azji. Obecnie jagoda kamczacka jest powszechnie uprawiana w Chinach, Rosji, Japonii, a także w Polsce, która jest największym producentem tych owoców na całym świecie. Owoce jagody kamczackiej mają owalny i kubkowaty kształt, fioletowoczarną barwę i są pokryte woskowym nalotem. Osiągają zwykle długość od 1,5 cm do 2,5 cm oraz szerokość do 1 cm.

Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka? Czy jagody kamczackie są zdrowe?

Jagoda kamczacka jest bogatym źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a przy tym nie zawiera dużej ilości kalorii. Szacuje się, że jedna szklanka jagód kamczackich (150 g) dostarcza jedynie 90 kcal oraz 21 g węglowodanów, w tym 4 g błonnika pokarmowego. Owoce jagody kamczackiej są bogatym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, zwłaszcza witaminy C (od 30,5 do 186,6 mg/100 g), potasu (220 mg/100 g), magnezu (24 mg/100 g), miedzi (0,12 mg/100 g), manganu (0,16 mg/100 g) oraz związków polifenolowych ogółem (od 140,5 do 1142 mg ekwiwalentów kwasu galusowego/100 g), jak również antocyjanów (1300 mg ekwiwalentu cyjanidyno-3 glukozydu/100 g).

Naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej bioaktywne fitozwiązki, takie jak antocyjanidyny, flawonoidy (m.in. kwercetyna, katechina, epikatechina, luteolina) oraz kwasy fenolowe (np. chlorogenowy, galusowy, neochlorogenowy, ferulowy, kawowy), wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej w organizmie człowieka. Literatura fachowa donosi, iż jagoda kamczacka wykazuje przede wszystkim właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwnowotworowe, prokognitywne oraz kardio-, hepato- i neuroprotekcyjne. Na podstawie najświeższych doniesień okazuje się również, że spożywanie jagód kamczackich może zwiększyć wydolność biegową oraz szybkość u biegaczy rekreacyjnych, co prawdopodobnie wynika z poprawy funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych oraz zdolności organizmu do radzenia sobie ze stresem oksydacyjnym wywołanym wysiłkiem fizycznym.

Jagoda kamczacka jest doskonałym źródłem pokarmowym antocyjanów, a więc barwników, które nadają dojrzałym owocom czerwony, niebieski lub fioletowy kolor. Antocyjany mają udowodnione działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości LDL (a więc tak zwanego złego cholesterolu) i triglicerydów we krwi. Poza tym wpływają na zwiększenie stężenia lipoprotein o dużej gęstości HDL (dobry cholesterol) w surowicy krwi. Antocyjany zmniejszają również stężenie glukozy na czczo i glukozy mierzonej 2 godziny po posiłku oraz redukują stężenie markerów stanu zapalnego, takich jak białko C-reaktywne (CRP) oraz czynnik martwicy nowotworów (TNF-alfa).

Antocyjany naturalnie obecne w owocach jagody kamczackiej obniżają ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca, a także innych incydentów sercowo-naczyniowych, tym samym redukując ryzyko śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych. Ponadto zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Wskazuje się, że antocyjany mają największy wpływ na szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania jagody kamczackiej.

Jak jeść jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka może być spożywana na surowo jako przekąska lub dodatek do jogurtu naturalnego, sałatki owocowej, budyniu, musu owocowego, koktajlu, smoothie, owsianki, jaglanki czy musli. Owoce jagody kamczackiej można również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych lodów jagodowych, puddingu z nasion chia, tarty, biszkoptu, sernika, muffinek oraz panna cotty z sosem jagodowym. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na koktajl z jagody kamczackiej.

Składniki potrzebne do przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej (1 porcja):

  • 1 szklanka bezcukrowego napoju sojowego lub maślanki naturalnej/mleka krowiego o zawartości tłuszczu do 2%,
  • 1 średni dojrzały banan,
  • 1 szklanka świeżych jagód kamczackich,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • opcjonalnie – szczypta mielonego cynamonu cejlońskiego i/lub imbiru.

Sposób przygotowania koktajlu z jagody kamczackiej:

  1. Dojrzałego banana obrać i pokroić na kawałki.
  2. Umyte owoce jagody kamczackiej, obranego banana oraz nasiona chia wrzucić do kielicha blendera.
  3. Zalać składniki bezcukrowym napojem sojowym lub mlekiem krowim.
  4. Całość dokładnie zmiksować aż powstanie gładki koktajl.

Gdzie i kiedy sadzić jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną i łatwą w uprawie, która najlepiej rośnie w miejscach dobrze nasłonecznionych. Optymalne dla rozwoju jagody kamczackiej jest żyzne podłoże o umiarkowanej wilgotności i lekko kwaśnym odczynie (pH w zakresie od 5,5 do 6,0). Warto podkreślić, że krzewy jagody kamczackiej są odporne zarówno na suszę, jak i silny mróz (nawet do –35 stopni Celsjusza). Krzewy jagody kamczackiej zaleca się sadzić wiosną lub jesienią, a przed ich posadzeniem glebę warto dobrze nawieźć obornikiem bądź kompostem (od 10 kg do 15 kg na roślinę) i przekopać z wierzchnią warstwą ziemi. W następnej kolejności krzewy jagody kamczackiej należy sadzić w odległości 1-1,5 metra od siebie. Po posadzeniu roślin glebę pod nimi warto wyściółkować drobną korą bądź przekompostowanymi trocinami.

  1. Kaniewska J, Gozdecka G, Domoradzki M i wsp. Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów. Nauki Inżynierskie i Technologie. 2013,4(11):58-67.
  2. Szot I, Lipa T, Sosnowska B. Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość. 2014,4(95):18-29.
  3. Lachowicz S, Oszmanski J, Jaszyk M. Jagoda kamczacka – "eliksir życia". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 2019,63(4):14-19.
  4. Bell L, Williams CM. A pilot dose-response study of the acute effects of haskap berry extract (Lonicera caerulea L.) on cognition, mood, and blood pressure in older adults. Eur J Nutr. 2019 Dec;58(8):3325-3334.
  5. Howatson G, Snaith GC, Kimble R, et al. Improved Endurance Running Performance Following Haskap Berry ( Lonicera caerulea L.) Ingestion. Nutrients. 2022 Feb 13;14(4):780.
  6. De Amicis R, Mambrini SP, Pellizzari M, et al. Systematic Review on the Potential Effect of Berry Intake in the Cognitive Functions of Healthy People. Nutrients. 2022 Jul 20;14(14):2977.
  7. Cheng Z, Bao Y, Li Z, et al. Lonicera caerulea (Haskap berries): a review of development traceability, functional value, product development status, future opportunities, and challenges. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022 Apr 18;1-25.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl