dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?
Przeczytane 301796 razy
9 min
-
Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?
Przeczytane 25825 razy
4 min
-
Glukozamina – jaki ma wpływ na stawy? Jak uzupełniać jej niedobory?
Przeczytane 78432 razy
4 min
-
Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?
Przeczytane 11702 razy
6 min
-
Betanina (E162) – właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie czerwieni buraczanej
Przeczytane 23645 razy
4 min
-
Astaksantyna jako cenny antyoksydant – jakie ma właściwości i gdzie można ją znaleźć?
Przeczytane 109003 razy
4 min
-
Amla (liściokwiat garbnikowy) – charakterystyka, właściwości i zastosowanie agrestu indyjskiego
Przeczytane 15107 razy
5 min
-
Bakuchiol – czym jest i jak działa? Dlaczego nazywa się go roślinnym retinolem?
Przeczytane 8184 razy
4 min
-
Nattokinaza – jak działa na organizm? Dlaczego może pomóc w profilaktyce chorób krążenia?
Przeczytane 150280 razy
4 min
-
PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?
Przeczytane 28962 razy
5 min