Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege
Monika Suska

Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

Coraz bardziej popularną tendencją jest ograniczanie w diecie mięsa, ryb oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego i zastępowania ich pokarmem roślinnym. Taka postawa ma związek z dążeniem do zdrowego trybu życia, wątpliwą jakością mięsa, jaj i mleka, pochodzących z hodowli przemysłowych oraz z wyznawaną przez wegan ideologią niezabijania zwierząt. Wychodząc naprzeciw obecnym trendom, nasilającym się w naszym społeczeństwie, prezentujemy kilka pomysłów jak przygotować w 100% wegańskie potrawy, które możemy podać naszym gościom w wigilijny wieczór.

Czym jest weganizm?

Weganizm to styl życia, którego wyznawcy dążą do minimalizacji swojego uczestnictwa w eksploatacji zwierząt. Główny aspekt dotyczy sposobu odżywiania, ponieważ największa ilość zwierząt wykorzystywana jest dla pożywienia. W innych dziedzinach cechuje się podobnie konsekwentną postawą, wyrażoną m.in. w sprzeciwie wobec hodowli zwierząt z przeznaczeniem na futra czy wykorzystywaniu zwierząt do doświadczeń laboratoryjnych.

Kilka słów o diecie wegańskiej

Dieta wegańska zakłada całkowitą eliminację z diety nie tylko mięsa, ale wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, włącznie z mlekiem, jajami czy miodem (nie wszyscy weganie uznają miód za produkt odzwierzęcy). Podstawę diety wegańskiej stanowią produkty na bazie zbóż, owoce i warzywa. Kolejny poziom wegańskiej piramidy żywieniowej stanowią rośliny strączkowe, grzyby, orzechy, nasiona oleiste oraz glony morskie. Na tę grupę składają się również zamienniki mleka i sera (alternatywą dla mleka krowiego może być mleko roślinne: sojowe, ryżowe, migdałowe lub owsiane, natomiast ser można zastąpić tofu – twarogiem otrzymywanym z mleka sojowego). Na górze piramidy znajdują się produkty, takie jak: słodycze, kawa czy herbata, których weganie powinni unikać.

Zarówno dieta wegetariańska jak i wegańska zostały pozytywnie ocenione przez American Dietetic Association – jedną z najważniejszych organizacji dietetyków na świecie. Eksperci podkreślają jednak, że jej dobroczynny wpływ na organizm zaobserwujemy wówczas, gdy będzie ona odpowiednio zbilansowana.

W zależności od tego, jak radykalną dietę zastosujemy w naszym organizmie, mogą wystąpić niedobory niektórych witamin i składników mineralnych, dlatego decyzję o zmianie dotychczasowego sposobu odżywiania należy skonsultować z lekarzem. Warto także pamiętać o stosowaniu metody małych kroków, stopniowo rezygnować z produktów mięsnych (w przypadku diety wegańskiej również pochodzenia zwierzęcego) i przede wszystkim starać się je w naturalny sposób suplementować.

Święta w wersji wege

Poniżej znajdują się przepisy na dania kuchni wegańskiej inspirowane smakiem tradycyjnych potraw świątecznych.

Na początek zupa

Barszcz czerwony, kapuśniak czy grzybowa. To od Ciebie zależy, którą z nich wybierzesz. Ważne, aby została ona przygotowana na bazie wywaru warzywnego. Unikaj gotowych kostek rosołowych! Choć w sprzedaży dostępne są kostki warzywne, często zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje konserwujące i poprawiające smak.

  • Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcz
  • korzeń imbiru
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Buraki myjemy i szczelnie owijamy folią aluminiową. Podczas pieczenia buraki nie mogą wyschnąć. Pieczemy przez ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem,  chwilę gotujemy. Wyłączamy gaz, blendujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy  sok z pomarańczy i łyżeczkę startego imbiru – do smaku. Podajemy z natką pietruszki.

Po kaszubsku czy pod pierzynką?

Kuchnia wegańska znalazła zamiennik zarówno dla jednej, jak i drugiej wersji kultowego śledzia.

  • Tofu po kaszubsku

Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 10 suszonych śliwek
  • garść rodzynek (jeśli są twarde, należy je wcześniej namoczyć)
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • olej rzepakowy
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę do tofu:

  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta suszonego kopru
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie marynaty:

Mieszamy ocet jabłkowy, zmielone (lub zmiażdżone w moździerzu) przyprawy i przetarty przez praskę czosnek. Doprawiamy obficie solą. Kroimy tofu w plastry o grubości około 0,5 cm i układamy w marynacie, od czasu do czasu przewracając. Tak przygotowane tofu pozostawić w marynacie na kilka godzin (wstawić do lodówki). 

Przygotowanie przekąski:

Gotowe tofu wyjmujemy z marynaty, smażymy chwilę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w cienkie pióra i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone śliwki, rodzynki i sok pomidorowy. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy pokrojony w paski ser tofu i delikatnie mieszamy.

  • Boczniaki pod pierzynką

Składniki:

  • 1/2 kg boczniaków
  • 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w skórce
  • 3 średniej wielkości buraki ugotowane w skórce
  • 3 ogórki marynowane w zalewie octowej (korniszony)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • majonez wegański (przepis w ramce poniżej)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Oczyszczone boczniaki kroimy w dość grube pasy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy pod przykryciem na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (15-20 minut). Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach a ogórki, ziemniaki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie miski lub głębokiego naczynia układamy kolejno: boczniaki, cebulę, cienką warstwę majonezu, ziemniaki, ogórki, kolejną warstwę majonezu, starte buraki, majonez i na zakończenie, starty na tarce o dużych oczkach, ser tofu.

Majonez wegański

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz biały

Przygotowanie:

Mleko i ocet miksować blenderem przez około 2 minuty. Dodać musztardę i przyprawy, a następnie miksować przez kolejne 8 - 10 minut. Nie przerywając mieszania powoli, cienkim strumieniem wlać olej. Gotowy majonez przełożyć do czystego naczynia i włożyć do lodówki (jeśli naczynie nie ma przykrycie, majonez należy owinąć szczelnie folią spożywczą)

Świąteczna galaretka wegańska

  • Tofu z warzywami

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 paczki mrożonego groszku
  • garść rodzynek (jeśli są twarde, należy je wcześniej namoczyć)
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta suszonego lubczyku
  • szczypta suszonej natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki agaru
  • 1 kostka tofu
  • 1 arkusz nori
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Tofu pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem. Na bazie włoszczyzny, liścia laurowego, ziela angielskiego, natki i lubczyku ugotować wywar. Przecedzić gotowy bulion przez sito, wstawić na gaz. Do gotującego się bulionu dodać rodzynki, sos sojowy i sok z połowy cytryny. Dodać szczyptę soli i pieprzu, a następnie powoli dodawać agar, nieustannie mieszając. Gotować przez około 2 minuty. Tofu delikatnie podsmażyć z obu stron na oleju, pozostawić na kilka minut do ostygnięcia, a następnie zawinąć w arkusze nori. Odłowioną z wywaru marchew i pietruszkę pokroić w plastry. Do miseczki lub salaterki włożyć kolejno pokrojone tofu, marchew, pietruszkę, groszek i rodzynki. Kiedy bulion troszkę zgęstnieje zalać salaterki i pozostawić do ostygnięcia (ostudzone włożyć do lodówki). Podawać skropione sokiem z  cytryny.

Wegański makowiec

Składniki:

  • 1, 5 szklanki maku (lub 500 g gotowej masy makowej)
  • 50 g oleju kokosowego extra vergine
  • 2 duże banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki wiśni (np. z syropu)
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki likieru migdałowego amaretto + 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub po pół łyżeczki aromatów migdałowego i pomarańczowego)

Przygotowanie:

Suchy mak wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż cały płyn będzie wchłonięty. Następnie dokładnie zmiksować ręcznym blenderem lub w melakserze, w razie potrzeby należy odparować resztę wody na małym ogniu, co chwilę mieszając. Najlepiej jednak mak odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach. Można też użyć gotowej masy makowej.

Do zmielonego maku lub masy makowej dodać olej kokosowy, wymieszać. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z makiem lub zblendować. Dodać wiórki kokosowe i mielone migdały (do gotowej masy makowej można ich dodać nieco więcej) oraz rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likiery. Wszystko wymieszać. Masę spróbować i dosłodzić (miodem, syropem klonowym, ksylitolem lub cukrem).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny. Ostudzić.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Erytrytol – najzdrowszy cukier świata. Poznaj właściwości oraz zastosowanie erytrolu

    Erytrytol (erytrol) to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80% sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma zerową wartość energetyczną. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma erytrol i jakie jest jego zastosowanie.

  • Jakie leki wziąć ze sobą w wakacyjną podróż?

    Choć wakacyjna podróż kojarzy się przede wszystkim z beztroskim wypoczynkiem i relaksem w ciepłym klimacie, nie możemy zapominać o bezpieczeństwie. Jednym z najważniejszych gwarantów, że wszystko pójdzie dobrze, jest zabranie ze sobą dobrze wyposażonej apteczki. Co wziąć ze sobą w podróż?

  • Etapy gojenia ran. Jak przyspieszyć proces?

    Czas gojenia się rany jest kwestią indywidualną. Jest to uzależnione od wielu czynników, w tym od obecności chorób przewlekłych, np. cukrzycy typy 2, palenia papierosów, nadużywania alkoholu, przyjmowania niektórych leków, a nawet występowania schorzeń o podłożu autoimmunologicznym. Proces gojenia przebiega w kilku etapach. Warto pamiętać, że można go znacznie przyspieszyć – zarówno za pomocą domowych sposobów, jak i preparatów aptecznych.

  • Dlaczego koty nie powinny jeść suchej karmy?

    Niestety, mimo że sucha karma jest wygodnym rozwiązaniem, nie jest odpowiednim pokarmem dla kota. Ze względu na szereg uwarunkowań anatomicznych koty nie są przystosowane do diety opartej na zbożach i dużej ilości węglowodanów. Obecne czasy to życie w ciągłym pośpiechu, łatwiej więc napełnić miskę raz dziennie suchymi chrupkami, niż zadbać o świeży pokarm z puszki lub surowe mięso na każdy posiłek.

  • Jak pomóc kotu i psu w upały? Jak rozpoznać udar cieplny i jak mu zapobiec?

    Podobnie jak u ludzi, u zwierząt długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do udaru cieplnego. Koty są na niego szczególnie narażone podczas upałów ze względu na zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Jak rozpoznać udar, jak udzielić pierwszej pomocy i jak zapobiegać jego wystąpieniu?

  • Karma sucha i mokra dla kota – jak czytać skład? Które smaczki są dobrej jakości?

    Obecnie rynek kocich karm jest bardzo zróżnicowany. Opiekun staje przed wyborem – karma sucha czy karma mokra? Monoproteinowa czy ze zróżnicowanym źródłem białka? Bytowa czy filetowa? Istnieje kilka modeli dietetycznych, które w zależności od możliwości opiekuna będą w stanie pokryć zapotrzebowanie kota na wszelkie składniki odżywcze.

  • 10 postaci z bajek Disneya, które mają objawy zaburzeń psychicznych

    Wiele osób dopatruje się zaburzeń psychicznych u postaci z filmów, seriali, a nawet bajek. Czy w Stumilowym Lesie Kłapouchy miałby depresję, Tygrys ADHD, a Kubuś Puchatek zaburzenia odżywiania? Na zaburzenia psychiczne u postaci z bajek warto jednak spojrzeć z przymrużeniem oka, bo choć niektóre z nich faktycznie przejawiają objawy natury psychicznej, to nie wiadomo, czy taki był zamysł ich twórców. Jakie problemy o podłożu psychicznym możemy zobaczyć u postaci z bajek Disneya?

  • Grzyby reishi – działanie, zalecenia i przeciwwskazania

    Lakownica żółtawa, znana szerzej jako grzyb reishi, zyskuje coraz większą popularność. Grzyby te cenione są ze względu na swoje potencjalne właściwości prozdrowotne, które obejmują między innymi działanie antyoksydacyjne. Sugeruje się, że grzyby reishi mogą korzystnie wpływać na odporność organizmu oraz wspierać układ nerwowy i układ krążenia. Jakie jest dokładne działanie grzybów reishi? Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania lakownicy żółtawej, czyli „grzyba nieśmiertelności”?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl