Maślan sodu suplement w tabletkach
Alicja Świątek

Maślan sodu – właściwości i wskazania do suplementacji. Czy pomaga schudnąć?

Maślan sodu jest substancją wytwarzaną naturalnie w jelitach w wyniku przebiegającego w okrężnicy procesu fermentacji bakteryjnej niestrawianych węglowodanów, np. błonnika. Suplementacja maślanu sodu wskazana jest przede wszystkim w chorobach przewodu pokarmowego. Uzupełnienie niedoborów maślanu sodu jest polecane m.in. w przypadku: zespołu jelita nadwrażliwego, zaburzeń mikrobioty jelitowej czy choroby wrzodowej żołądka.

Maślan sodu jest naturalną substancją, zaliczaną do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), która wytwarzana jest przez florę jelitową na drodze fermentacji. To substancja czynna, którą można znaleźć w dietetycznych środkach spożywczych przeznaczonych do stosowania w chorobach przewodu pokarmowego. Często nazywana jest żywnością funkcjonalną, ponieważ endogenny kwas masłowy jest substancją naturalnie produkowaną w jelitach. W wyniku chorób w obrębie przewodu pokarmowego może dojść do wyraźnego obniżenia produkcji maślanu sodu. Wówczas kluczowe jest uzupełnienie jego niedoborów na drodze farmakoterapii oraz właściwego postępowania dietetycznego.

  1. Maślan sodu – co to jest? Właściwości
  2. Maślan sodu – zastosowanie. Kiedy można go suplementować?
  3. Maślan sodu na odchudzanie
  4. Czy kobiety w ciąży mogą suplementować maślan sodu?
  5. Maślan sodu – przeciwwskazania do suplementacji

Maślan sodu – co to jest? Właściwości

Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, jest substancją wytwarzaną naturalnie w jelitach w wyniku przebiegającego w okrężnicy procesu fermentacji bakteryjnej niestrawianych węglowodanów, np. błonnika. Związek ten stanowi ważny składnik energetyczny dla kolonocytów – komórek nabłonkowych jelit. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, ang. Short Chain Fatty Acids), w tym maślan sodu, wpływają korzystnie na rozwój saprofitycznej mikrobioty w jelitach oraz na prawidłowe funkcjonowanie śluzówki przewodu pokarmowego. Maślan sodu wpływa na stabilizację struktury błony śluzowej jelit i determinuje jej integralność oraz prawidłowe funkcjonowanie. Kwas masłowy warunkuje także działanie przeciwzapalne i immunoregulacyjne. Wpływa na ograniczenie stresu oksydacyjnego, przyspieszenie procesów gojenia oraz regeneracji komórkowej, a także usprawnia motorykę jelitową.

Zaobserwowano, że suplementacja kwasu masłowego wpływa korzystnie na stan pacjenta leczonego z powodu:

  • przewlekłego zapalenia jelit po radioterapii i chemioterapii,
  • nieswoistej choroby zapalnej jelit,
  • zapalenia zbiornika jelit,
  • choroby uchyłkowej jelit.

Ponadto jest wykorzystywana w terapii wspomagającej regenerację jelit przy biegunkach infekcyjnych oraz w zaburzeniach czynnościowych jelit.

W produktach aptecznych maślan sodu występuje w formie mikrogranulek, co zabezpiecza cząsteczki kwasu masłowego przed działaniem enzymów trawiennych występujących w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Umożliwia to dotarcie kwasu masłowego do miejsca docelowego, jakim są jelita. Dodatkowo granulki, w których znajduje się substancja czynna, mają taki skład, aby uwalnianie maślanu sodu przebiegało stopniowo, na całym obszarze jelit.

Sprawdź, jakie leki na niestrawność i ból żołądka z maślanem sodu znajdziesz na DOZ.pl

Maślan sodu – zastosowanie. Kiedy można go suplementować?

Suplementacja maślanu sodu wskazana jest przede wszystkim w chorobach przewodu pokarmowego.

Uzupełnienie niedoborów maślanu sodu jest wskazane w przypadku:

  • zespołu jelita nadwrażliwego, zaburzeń mikrobioty jelitowej,
  • choroby wrzodowej żołądka,
  • stanów zapalnych jelit i żołądka (dowiedz się więcej o tym, czym jest wrzodziejące zapalenie jelit),
  • chorób w obrębie jelita grubego, którym towarzyszą zmiany zanikowe w obrębie błony śluzowej,
  • upośledzenia procesu wchłaniania, skutkującego spadkiem wagi, niewłaściwym poziomem wzrostu u dzieci oraz zaburzeniami poziomu substancji odżywczych,
  • czynnościowych zaburzeń układu pokarmowego,
  • niestrawności, uporczywych zaparć, wzdęć, bóli brzucha, biegunki,
  • niewystarczającej ilości przyjmowanego błonnika pokarmowego,
  • diety ubogoresztkowej,
  • niewłaściwego składu flory jelitowej, występującego np. po długim okresie przyjmowania antybiotyków, przy zbyt dużej podaży cukrów prostych, przewlekłym stresie, w chorobach wątroby i nerek,
  • niedoborów krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które często powstają po leczeniu onkologicznym.

Maślan sodu na odchudzanie

Doniesienia naukowe wskazują, że flora bakteryjna osób szczupłych wyraźnie różni się od mikrobioty osób otyłych, zazwyczaj również chorych z cukrzycą typu 2 oraz zespołem metabolicznym. Prawdopodobnie związane jest to z pozytywnym wpływem maślanu sodu na skład flory bakteryjnej jelit.

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, do których zaliczany jest maślan sodu, regulują produkcję kwasów tłuszczowych oraz proces lipolizy, czyli rozpadu tkanki tłuszczowej. W jednym z przeprowadzonych badań na zwierzętach po pięciu tygodniach podawania myszom soli sodowej kwasu masłowego odnotowano spadek ich masy ciała o 10% oraz zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę. Badania te wskazują na potencjalne korzystne efekty przyjmowania maślanu sodu u osób otyłych, z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2.

Czy kobiety w ciąży mogą suplementować maślan sodu?

Nie ma danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania maślanu sodu w okresie ciąży. Zatem przed zastosowaniem produktu z solą sodową kwasu masłowego należy koniecznie skonsultować się z lekarzem.

Maślan sodu – przeciwwskazania do suplementacji

Przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z maślanem sodu jest nadwrażliwość na którykolwiek składnik produktu. Maślan sodu uważany jest za substancję bezpieczną i dobrze tolerowaną. W trakcie przyjmowania soli sodowej kwasu masłowego należy jednak pamiętać, aby leczenie trwało minimum do momentu remisji choroby, a najlepiej do całkowitego wyleczenia. Wynika to z faktu, że niewskazane jest stosowanie przerw w podawaniu leku, ponieważ może to skutkować pogorszeniem stanu chorego. Jak dotąd nie wykazano skutków ubocznych stosowania maślanu sodu. Należy jednak zachować ostrożność u pacjentów z nadwrażliwością na jakikolwiek składnik suplementu czy leku z maślanem.

  1. A. Pituch, J. Walkowiak, A. Banaszkiewicz, Butyric acid in functional constipation, ncbi.nlm.nih.gov [online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24868272 [dostęp:] 05.12.2021.
  2. D. M. Vergara, Short chain fatty acids (butyric acid) and intestinal diseases, ncbi.nlm.nih.gov [online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29156934 [dostęp:] 05.12.2021.
  3. T. Banasiewicz, E. Kaczmarek, J. Maik et al., Jakość życia i objawy kliniczne u chorych z zespołem jelita nadwrażliwego, leczonych uzupełniająco chronionym maślanem sodu, „Gastroenterologia Praktyczna” 2011; 3: 45-53.
  4. O. C. Velázquez, Butyrate and the colonocyte. Production, absorption, metabolism, and therapeutic implications, ncbi.nlm.nih.gov [online] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9361838 [dostęp:] 05.12.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak odbudować florę bakteryjną w jelitach?

    Florę bakteryjną w jelitach człowieka stanowią biliony mikroorganizmów, głównie bakterii, które żyją z nami w korzystnej dla obu stron symbiozie – bakterie mają środowisko do życia i rozmnażania, zaś człowiek prawdziwe wsparcie dla funkcjonowania układu pokarmowego, immunologicznego, a nawet nerwowego. Dobrze więc z należytą troską traktować takich lokatorów. Podpowiadamy, jak to zrobić.

  • 8 rzeczy, za które podziękują Ci jelita

    W ostatnich latach jelita to jeden z najczęściej poruszanych w mediach tematów zdrowotnych. I słusznie! Jeśli funkcjonują źle, nie ma mowy o dobrym samopoczuciu, odporności na choroby czy regularnych wizytach w toalecie. Co robić, by pomóc jelitom działać jak najlepiej?

  • Probiotyki a zespół jelita drażliwego

    Schorzenia układu pokarmowego stanowią poważny problem dla dużego odsetka populacji. Szczególnie częste o tej porze roku zatrucia pokarmowe są utrapieniem, z którym zetknęło się wielu z nas. Jakkolwiek nieprzyjemne i niepożądane byłyby dolegliwości, prawdziwie problematyczne stają się, gdy standardowy ból brzucha nie ustępuje po kilku dniach, a pozostaje z nami nawet przez długie miesiące. W przypadku chorób przewlekłych konieczna staje się konsultacja z lekarzem oraz zastosowanie odpowiedniej terapii.

  • Jak dawkować paracetamol osobom dorosłym, dzieciom i kobietom w ciąży?

    Paracetamol to jeden z popularniejszych leków sprzedawanych bez recepty (OTC). Jest stosowany między innymi w ostrych, umiarkowanych i przewlekłych bólach głowy, gardła i zębów, a także w bólach miesiączkowych i migrenach. Cechuje go względne bezpieczeństwo stosowania. W przypadku silnego bólu można go łączyć z innymi substancjami, np. z morfiną. Jak wygląda właściwy sposób dawkowania paracetamolu, jaka jest maksymalna i bezpieczna dawka dzienna oraz czy kobiety w ciąży mogą zażywać ten lek? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Choroba Zachodniego Nilu – przyczyny i objawy. Jak leczyć?

    Wybierając się na wakacje, warto zapoznać się z zagrożeniami, jakie mogą nas spotkać podczas urlopu. Jednym z nich jest gorączka Zachodniego Nilu (ang. West Nile fever, WNF), choroba powodowana przez wirusa gorączki Zachodniego Nilu. Jak dochodzi do zakażenia, jakie są objawy i co należy wiedzieć, aby się przed nią ustrzec?

  • Kaszel krtaniowy – objawy i leczenie szczekającego kaszlu u dzieci i dorosłych

    Krtaniowy kaszel, towarzyszący ostremu zapaleniu krtani, jest jednym z najbardziej charakterystycznych rodzajów kaszlu. W przypadku jego wystąpienia konieczny może być pilny kontakt z lekarzem, niekiedy również w ramach szpitalnego oddziału ratunkowego. Jak rozpoznać kaszel krtaniowy oraz jak wygląda jego leczenie?

  • Witamina B6 (pirydoksyna) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

    Witamina B6 jest związkiem, który wzmaga przyswajalność magnezu w organizmie. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, reguluje pracę układu nerwowego, a jej optymalny poziom wpływa na pozytywny nastrój. Pirydoksyna przyczynia się także do powstawania przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami. Witamina B6 jest składnikiem zarówno produktów zwierzęcych, jak i roślinnych. Który suplement z wit. B6 wybrać, jaka jest jej optymalna dawka dobowa i jakie są skutki zaburzeń jej ilości w organizmie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Szczepionka na grypę 2024/2025 – kto i kiedy powinien się zaszczepić? Którą szczepionkę wybrać?

    Grypa to bardzo zakaźna choroba wirusowa. Przyjmuje się, że jedna chora osoba zaraża cztery kolejne. W zależności od grupy osób szczepionych i sezonu grypowego szczepionki na grypę chronią przed infekcją grypową ok. 40–70% zaszczepionych osób oraz zabezpieczają w znacznym stopniu przed powikłaniami pogrypowymi. WHO szacuje, że każdego roku na grypę choruje 10% dorosłej populacji i nawet 30% dzieci. Czym się szczepić na grypę w sezonie 2024/2025?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl