mgr inż. Maria Brzegowy
Dietetyk, specjalista żywienia klinicznego z Krakowa, aktualnie w trakcie realizacji końcowego etapu rozprawy doktorskiej. Na co dzień zajmuje się głównie pacjentami otyłymi leczonymi chirurgicznie (chirurgia bariatryczna), onkologicznymi i z chorobami przewodu pokarmowego.
Wszystkie publikacje autora
-
Seler naciowy – wartości odżywcze i właściwości. Dlaczego warto go jeść?
Przeczytane 30451 razy
4 min
-
Oregano – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie lebiodki pospolitej
Przeczytane 7568 razy
4 min
-
Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?
Przeczytane 137204 razy
7 min
-
Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?
Przeczytane 54450 razy
4 min
-
Dieta poprawiająca płodność – produkty wskazane, zakazane, jadłospis
Przeczytane 45706 razy
5 min
-
Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?
Przeczytane 42230 razy
6 min
-
Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła
Przeczytane 22380 razy
6 min
-
Białko w organizmie – funkcje, rodzaje i zapotrzebowanie. Produkty bogate w białko
Przeczytane 78700 razy
9 min
-
Wołowina – czy jest zdrowa? Wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie, przepisy
Przeczytane 51605 razy
5 min