biegunka
Patryk Jasielski

Skąd się bierze biegunka po jedzeniu?

Problem częstych biegunek po jedzeniu jest kłopotliwy w codziennym funkcjonowaniu. U wielu osób powoduje to chęć znalezienia odpowiedzi na pytanie, dlaczego po każdym posiłku mają rozwolnienie. Odpowiednio zebrany wywiad oraz wdrożone badania diagnostyczne mogą wskazać na przyczynę odpowiedzialną za występowanie nieprzyjemnych dolegliwości po każdym posiłku. W tym artykule dowiesz się, czym jest biegunka po jedzeniu, jakie są najczęstsze przyczyny występowania rozwolnienia po posiłku oraz jakie badania pozwalają na ich różnicowanie.

 

  1. Biegunka – co to jest?
  2. Co może wywołać biegunkę?
  3. Biegunka po jedzeniu – co może być przyczyną?
  4. Biegunka po jedzeniu a zespół jelita drażliwego
  5. Biegunka po jedzeniu a nieswoiste zapalenie jelit
  6. Biegunka po jedzeniu a rak jelita grubego
  7. Jakie badania należy wykonać, żeby zdiagnozować przyczyny biegunek?

Czym jest biegunka?

Biegunka z definicji to występowanie co najmniej 3 stolców na dobę o luźniejszej konsystencji (płynnej lub półpłynnej). Biegunkę w zależności od czasu trwania można podzielić na ostrą (trwającą do 14 dni włącznie), przetrwałą (14–30 dni) oraz przewlekłą (występującą powyżej 30 dni).

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki?

Za wystąpienie biegunki może być odpowiedzialne wiele czynników. W przypadku biegunki ostrej najczęściej pojawia się biegunka infekcyjna, którą wywołują zakażenia przewodu pokarmowego (najczęściej wirusowe) czy zatrucia toksynami bakteryjnymi.

Inne przyczyny ostrej biegunki to m.in.:

  • biegunka polekowa (spowodowana działaniem niepożądanym leków, np. inhibitorów zwrotnego wychwytu serotoniny (leki przeciwdepresyjne), antybiotyków, metforminy);
  • biegunka pokarmowa („po jedzeniu”);
  • biegunka po zatruciu np. środkami owadobójczymi, grzybami.

W przypadku biegunki przewlekłej jej najczęstsze przyczyny to:

  • nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego), zespół jelita drażliwego, rak jelita grubego;
  • biegunka osmotyczna – zaburzenie trawienia składników pokarmowych w obrębie jelit, np. zespół krótkiego jelita, celiakia;
  • biegunka sekrecyjna – zwiększone wydzielanie do światła jelita jonów elektrolitów oraz wody, spowodowana np. przez leki, toksyny, guzy hormonalnie czynne;
  • mikroskopowe zapalenie jelita grubego;
  • nietolerancja pokarmowa (alergia pokarmowa, nadwrażliwość pokarmowa);
  • przyspieszona motoryka przewodu pokarmowego w nadczynności tarczycy.
Sprawdź, jakie  preparaty i suplementy na zespół jelita drażliwego znajdziesz na DOZ.pl

Dlaczego biegunka może wystąpić zaraz po zjedzeniu posiłku?

Można wyróżnić wiele czynników, które odpowiadają za to, że po spożyciu posiłku występuje natychmiastowa biegunka. Jedną z możliwych przyczyn tego problemu są sytuacje, kiedy wraz ze spożytym pokarmem do organizmu dostają się czynniki zakaźne i dochodzi do zatrucia pokarmowego. Biegunka poposiłkowa w takim wypadku ma na celu jak najszybsze usunięcie z organizmu patogenów. Częste rozwolnienia po posiłku mogą wynikać z zaburzenia przebiegu procesu trawienia w wyniku alergii czy też nadwrażliwości pokarmowej. W przypadku nietolerancji laktozy – z racji nieodpowiedniej ilości enzymu laktazy – można zaobserwować biegunkę po spożyciu produktów mlecznych. Kolejną możliwością jest biegunka po ostrym jedzeniu, kiedy wypróżnienia występują po zjedzeniu pikantnych potraw np. z papryczkami chili. Za tego typu biegunkę odpowiedzialna jest kapsaicyna, która podczas trawienia może podrażniać błonę śluzową przewodu pokarmowego i do której nasz organizm nie jest przyzwyczajony.

Biegunka po jedzeniu a zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to zaburzenie czynnościowe, w którego przebiegu występują przede wszystkim ból brzucha i biegunka po jedzeniu bądź zaparcia. Charakterystyczne dla tego zaburzenia jest ustąpienie bądź zmniejszenie bólu brzucha po wypróżnieniu. Istnieje wiele możliwych mechanizmów odpowiedzialnych za występowanie zespołu jelita drażliwego – m.in. nieprawidłowości osi mózgowo-jelitowej czy zaburzenia mikrobioty jelitowej. Wskazuje się na wpływ diety z produktami FODMAP (fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole) na powstawanie i nasilenie objawów u pacjentów. Do produktów bogatych w FODMAP zalicza się m.in. żyto, produkty pszenne, mleko, nabiał, jabłka, gruszki, śliwki, cebulę, kiszoną kapustę, czosnek, kawę, czerwone mięso. Wyodrębnia się 4 typy zespołu jelita drażliwego: z dominującym zaparciem, z dominującą biegunką, mieszaną oraz niezróżnicowaną. W postaci z dominującą biegunką w celu jej zmniejszenia zaleca się stosowanie loperamidu. Nieustalona jednoznacznie przyczyna zespołu jelita drażliwego sprawia, że nie jest możliwe trwałe wyleczenie tego zaburzenia.

Biegunka po jedzeniu a nieswoiste zapalenie jelit

Do najczęstszych nieswoistych zapaleń jelit należy choroba Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Choroba Leśniowskiego-Crohna może dotykać każdy odcinek przewodu pokarmowego – od jamy ustnej do odbytu. Przebieg choroby jest wieloletni z okresami rzutów i remisji. U większości osób, które muszą mierzyć się z chorobą, występuje ból brzucha nasilający się po posiłkach oraz biegunka. Kolejne z nieswoistych zapaleń jelit, czyli wrzodziejące zapalenie jelita grubego, obejmuje odbytnicę lub odbytnicę i okrężnicę. Choroba ta objawia się głównie biegunką, której może towarzyszyć krew w kale. Charakterystyczne są częste wypróżnienia, których częstość może wynosić nawet do 20 stolców na dobę. W czasie rzutów choroby występuje gorączka, miejscowy ból brzucha oraz odwodnienie.

Przy biegunkach należy dbać o uzupełnianie płynów. Najlepiej jest sięgnąć po elektrolity i preparaty nawadniające

Biegunka po jedzeniu a rak jelita grubego

Charakterystyczne objawy raka jelita grubego zależą od stopnia zaawansowania raka oraz od tego, który odcinek jelita zajmuje. W przypadku raka lewej połowy okrężnicy i raka odbytnicy typowymi objawami są krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego oraz zmiana rytmu wypróżnień oznaczająca naprzemienne występowanie biegunek i zaparć. Biegunki w raku jelita grubego mogą być połączone z uczuciem niepełnego wypróżnienia i charakteryzować się dużą ilością śluzu oraz obecnością krwi.

Jakie badania należy wykonać, żeby zdiagnozować przyczyny biegunek?

Zdiagnozowanie przyczyny biegunek jest kluczowe we wdrożeniu odpowiedniego postępowania leczniczego. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że są sytuacje, w których nie powinno się zwlekać z udaniem się na konsultację lekarską. O takich sytuacjach mówimy wówczas, kiedy:

  • przy biegunkach występują oznaki odwodnienia, np. suchość śluzówek jamy ustnej, ciemne zabarwienie moczu;
  • biegunce towarzyszy obecność krwi lub śluzu;
  • przy biegunce współwystępuje silny ból brzucha lub wysoka temperatura ciała;
  • pacjent straci ponad 10% masy ciała w ciągu pół roku.

W większości przypadków podejrzenie przyczyny biegunki możliwe jest już podczas wywiadu lekarskiego. Dokonuje się go na podstawie występujących objawów oraz po badaniu fizykalnym pacjenta. Duże znaczenie mają podstawowe badania laboratoryjne, takie jak:

Ich wyniki mogą pozwolić ukierunkować dalsze poszukiwanie przyczyny biegunki. W sytuacji podejrzenia infekcyjnej przyczyny biegunki pomocne są badania serologiczne krwi (badanie poziomu przeciwciał) oraz badanie mikrobiologiczne i parazytologiczne kału. O tym, że za wystąpienie biegunki odpowiadają bakterie może świadczyć obecność laktoferyny w kale. Natomiast rozpoznanie celiakii jest możliwe na podstawie badań serologicznych (obecności przeciwciał we krwi) oraz badania endoskopowego (gastroskopia), podczas którego pobierane są wycinki z błony śluzowej dwunastnicy. Jeżeli chodzi o badania serologiczne, ustalenie celiakii jako przyczyny biegunki jest możliwe na podstawie miana przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej 2 w klasie IgA, zaś badanie poziomu przeciwciał przeciwendomyzjalnych w klasie IgA może potwierdzić to rozpoznanie. Przeciwciała przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgG są pomocne u pacjentów, którzy mają obniżony całkowity poziom immunoglobulin w klasie IgA.

Przy wspomnianych wcześniej objawach alarmowych towarzyszących biegunce (m.in. utrata masy ciała, obecność krwi w stolcu) oraz w sytuacjach występowania raka jelita grubego w rodzinie konieczne jest wykonanie badania kału na krew utajoną i kolonoskopii. To ostatnie badanie może pomóc w rozpoznaniu mikroskopowego zapalenia jelita grubego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy choroby Leśniowskiego-Crohna. Badaniem pierwszego rzutu u pacjentów z podejrzeniem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest fiberosigmoidoskopia bez wcześniejszego przygotowania (badanie endoskopowe końcowego odcinka jelita grubego). W diagnostyce obu wymienionych nieswoistych zapaleń jelit duże znaczenie mają podstawowe badania laboratoryjne (począwszy od morfologii krwi po stężenie kalprotektyny w kale) oraz badania obrazowe pozwalające na uwidocznienie zmian zapalnych (USG, MRI). Kolejna możliwa przyczyna biegunki – nietolerancja laktozy – może być rozpoznana dzięki poprawie po eliminacji z diety produktów z laktozą na 14 dni lub po próbie prowokacji objawów doustną laktozą bądź po teście oddechowym (pomiar zawartości wodoru w wydychanym powietrzu po spożyciu laktozy).

Gdy w badaniach wykluczono możliwe przyczyny organiczne biegunki, prawdopodobnie za jej wystąpienie może odpowiadać zaburzenie czynnościowe, którym jest zespół jelita drażliwego.
  1. Szczeklik A, Gajewski P. Interna Szczeklika 2022. Kraków: Medycyna Praktyczna; 2022.
  2. Wasielica-Berger J. Ostra biegunka. Gastroenterologia Kliniczna. 2018;10(1):14-22.
  3. Chu C, Rotondo-Trivette S, Michail S. Chronic diarrhea. Curr Probl Pediatr Adolesc Health Care. 2020 Aug;50(8):100841.
  4. Monasterio C, Hartl C, Hasselblatt P. Akute und chronische Durchfallerkrankungen: Differenzialdiagnose und Therapie [Acute and chronic diarrhea: a roadmap to differential diagnosis and therapy]. Dtsch Med Wochenschr. 2020 Sep;145(18):1325-1336. German.
  5. Adrych K. Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych. Varia Medica. 2019;3(2):89-95.
  6. Money ME, Camilleri M. Review: Management of postprandial diarrhea syndrome. Am J Med. 2012 Jun;125(6):538-44.
  7. Gumiela D. Postępowanie dietetyczne wśród osób chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS). Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2020;11(3):121-127.
  8. Bielecki K, Tarnowski W. Rak jelita grubego – zalecane wytyczne dotyczące postępowania z chorymi. Przewodnik Lekarza/Guide for GPs. 2003;6(2):83-87.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Krztusiec – przyczyny, objawy, leczenie kokluszu

    Krztusiec (koklusz) jest ostrą chorobą zakaźną dróg oddechowych wywołaną przez pałeczki krztuśca. Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową. Na ciężki przebieg krztuśca narażone są zwłaszcza niemowlęta poniżej 6. miesiąca życia. Jak przebiega krztusiec i jak go rozpoznać? Jak wygląda leczenie kokluszu? W jaki sposób można się przed nim uchronić?

  • Zespół Retta – objawy, dziedziczenie i leczenie

    Zespół Retta to rzadkie zaburzenie neurorozwojowe. Dotyczy mutacji na chromosomie X, więc występuje głównie u dziewczynek. Szacuje się, że zespół Retta dotyka 1 na 10–15 tys. urodzonych dzieci płci żeńskiej. Może być jednak częstszy, gdyż bywa niezdiagnozowany. Zwykle nie ujawnia się od razu po urodzeniu. Dziecko z zespołem Retta przez wiele miesięcy może rozwijać się prawidłowo i dopiero z czasem zaczną się u niego pojawiać niepokojące objawy.

  • Przeziębienie, grypa, alergia czy COVID-19? Jak je od siebie odróżnić?

    Masz katar, kaszel i gorączkę? Czy to zwykłe przeziębienie, grypa czy może COVID-19? Objawy tych chorób mogą być bardzo podobne, co utrudnia samodzielne postawienie diagnozy. Dowiedz się, jakie są kluczowe różnice między tymi schorzeniami i kiedy warto skonsultować się z lekarzem.

  • Reumatoidalne zapalenie stawów – przyczyny, objawy i leczenie RZS

    Reumatoidalne zapalenie stawów (inaczej RZS lub gościec stawowy) to przewlekła choroba reumatyczna o podłożu autoimmunologicznym. Powszechnie określa się ją także jako reumatyzm. Początkowo atakuje najczęściej symetrycznie małe i średnie stawy rąk i nóg, ale w konsekwencji prowadzi do wielu zmian ogólnoustrojowych – jej najbardziej charakterystycznym objawem jest ból stawów, ich zaczerwienienie i obrzęk. Jak leczy się reumatoidalne zapalenie stawów? Czy istnieją domowe sposoby na RZS?

  • Pieczenie, upławy i swędzenie kobiecych okolic intymnych? To może być infekcja pochwy. Jak zapobiegać i leczyć stany zapalne?

    Upławy, pieczenie i swędzenie okolic intymnych to nie tylko uporczywe i często nawracające przypadłości, ale także objawy infekcji, która może doprowadzić do niepłodności, jeśli zostanie zaniedbana. Infekcje okolic intymnych mogą przydarzyć się kobiecie w każdym wieku, przed porodem, w trakcie ciąży i w połogu. Czy istnieje jedna uniwersalna odpowiedź na pytanie – jak skutecznie wyleczyć i zapobiegać zakażeniom pochwy? Otóż nie, nie istnieje. Można jednak postępować zgodnie z pewnymi wskazówkami, dzięki którym nawet przy pomocy domowych sposobów na infekcje intymne możliwe jest złagodzenie tych najbardziej dokuczliwych objawów. Więcej informacji na ten temat znajduje się w niniejszym artykule.

  • Uczulenie na słońce – przyczyny. Jak złagodzić objawy wysypki od słońca?

    Promienie słoneczne wykorzystywane są do produkowania witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz wzmacniania układu odpornościowego. Niestety zbyt długa bądź zbyt intensywna ekspozycja na słońce może powodować występowanie alergii. Uczulenie na słońce może dotknąć każdego z nas, dlatego też warto wiedzieć, jak postępować, gdy na ciele pojawi się wysypka od słońca.

  • Zespół słabości (kruchości) to nie zwykłe starzenie. Objawy, diagnoza, leczenie

    Proces starzenia jest nieodłącznym elementem życia każdego człowieka i ma znaczący wpływ zarówno na fizyczne, jak i psychiczne funkcjonowanie seniorów. Wśród zachodzących zmian wymienić można między innymi pogorszenie pracy poszczególnych narządów, podatność na choroby, zaburzenia poznawcze czy zespół kruchości. Ten ostatni jest zagadnieniem szczególnie badanym przez geriatrów – szacuje się, że w populacji polskiej dotyka on około 7% seniorów, wśród których ponad 50% to osoby po 80. roku życia.

  • Dieta w zaburzeniach lękowych. Co jeść, a czego unikać przy stanach lękowych?

    Zaburzenia lękowe dotykają znaczny odsetek dorosłych i dzieci. Osoby z zaburzeniami zmagają się z przewlekłym lękiem i stresem, który często powoduje cierpienie psychiczne i znaczne upośledzenie funkcjonowania pacjentów w wielu sferach ich życia. Tymczasem odpowiednia dieta w zaburzeniach lękowych może korzystnie wpływać na zdrowie układu nerwowego i pomagać w łagodzeniu objawów zaburzeń lękowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl